Odlučili ste se da krenete u teretanu i šta je ono što vam je potrebno a najčešće ga nema ?

VOLJA ? Kakva takva, ima je čim ste se odlučili …

NOVAC ? Naći će se neki dinar …

PLAN TRENINGA … koliko god banalno zvučalo – NEMA GA!

Posle dužeg vremena evo me opet na youtube kanalu sa klipovima koji se bave edukacijom pre svega rekreativaca, bilo da se radi o početnicima ili srednje iskusnim pa i iskusnim vežbačima. Mislim da će svako moći nešto da nauči ….

Serijal ćemo početi pričom o treninzima a kada je trening u pitanju po meni sam početak pa i kasnije predstavlja plan treninga. Ne samo kako će izgledati već da ga uopšte imate!!!

I to ne za taj dan već za mesec dana unapred!

 

PRAVILO BROJ JEDAN

Trening  mora biti unapred napravljen  za mesec dana inače ćete ići od sprave do sprave kao muva bez glave i verovatno na kraju i odustati.

To vam je slično kao i sa planom ishrane, pričao sam već o tome da ako jedete svaki dan bez unapred napravljenog plana nećete sistematski raditi i na kraju meseca ako nema rezultata ili treba nešto da se menja vi nećete imati predstavu šta.

 

PRAVILO BROJ DVA

Jedan mladi kolega trener se pohvalio na društvenim mrežama slikom gde on priprema trening klijentima i naglašava kako svaki put on pravi novi trening , sa novim vežbama – pričamo o rekreativcima naravno.

To je recimo potpuno besmisleno i takav pristup se može podvesti pod “animaciju klijenta” a ne pod trening.

Delimično se to radi iz neznanja a delimično zato što “popuste” baš zbog vas jer očekujete i  mislite da je mnogo zabavnije da stalno radite nešto novo jer “smara” da vrtite tri različita treninga iz nedelje u nedelju

Zbog čega mora da se VRTI ?

Ključ učenja je – Ponavljanje , ponavljanje!

Kada svaki put radite nešto drugo , objasnite mi kako ćete naučiti da radite određenu vežbu ?

Učenje vežbe tj njenog pravilnog izvođenja je centar fokusa treninga u početku . Nije to povećanje opterećenja kao što mnogi misle iako spada u repere napretka i iako i tu napredak mora da postoji.

Vežbe morate iz nedelje u nedelju ponavljati i daj bože da posle mesec dana većinu radite pravilno.

Da ne dužim previše ovde, ostatak možete čuti u video klipu.


Nema komentara.

Ostavi odgovor

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>